Інвестиції в інтернет-проекти - пробувати варто

Інвестиції в інтернеті приваблюють багатьох початківців-інвесторів і особливо тих, хто не має в своєму розпорядженні достатній капітал і знання для інвестування в інструменти реального сектора економіки або фондового ринку, але хоче швидко заробити.

1 На чому зупинити свій вибір?

Інвестування через інтернет широко рекламується і подається в більшості випадків, як вигідне вкладення грошей. Давайте розглянемо різні інвестиції в інтернет-проекти і подивимося, чи так це насправді?

Перш за все, скажімо, що багато інвесторів, які бажають вкласти гроші в інтернеті та добре заробити, вважають, що бізнес online - це щось особливе. Насправді, інвестиції в інтернет-проекти дозволять вам заробити лише при дотриманні всіх умов і законів створення та розвитку бізнесу. І це не залежить від того, куди ви вкладаєте свій капітал - в реальний сектор економіки або online бізнес.

В інтернет-середовищі представлена величезна кількість інвестиційних проектів. Я не буду розглядати «вкрай сумнівні» проекти типу хайп (HYIP) та інші проекти, побудовані за принципом фінансової піраміди і які обіцяють інвестору хороший заробіток. Розглянемо лише інвестиційні інтернет-фонди, інвестиції в веб-ресурс (блог, сайт), інтернет-магазин.

2 Інвестиційні інтернет-фонди - як працюють?

В інтернеті існує безліч інвестиційних інтернет-фондів, які акумулюють гроші інвесторів через системи електронних платежів і вкладають їх в різні активи фондового ринку, торгівлю на ринку Форекс, об'єкти реальної економіки.

На жаль, інвестиції через інтернет в такі фонди відносяться до дуже ризикованих проектів з цілого ряду причин:

    такі компанії, як правило, зареєстровані в офшорах, і в разі судових розглядів ви практично позбавлені будь-яких шансів на успіх. Тобто ваші інвестиції не мають юридичного захисту, і в разі банкрутства або банального зникнення таких компаній інвестор свої гроші навряд чи отримає;
    більшість з них не мають ліцензій на ведення такої діяльності;
    непрозорість інвестицій і неможливість їх реально відслідковувати. Та інформація, яка подається інвесторам, часто не відповідає дійсності.

Такі проекти супроводжуються потужними рекламними компаніями, презентуються нові інвестиційні інструменти, демонструються високі відсотки прибутковості, що дозволяє залучати безліч нових інвесторів, охочих заробити.

Прикладами таких інвестиційних інтернет-фондів, які зібрали значний капітал, а потім серйозно «просіли», зникли або оголосили себе банкрутами тільки за останній час, є MMCIS, Forex Trend, Panteon Finance і ще безліч дрібніших компаній.

Тому, якщо ви все ж таки зважитеся вкладати гроші в такі фонди, раджу не ризикувати великими сумами і регулярно виводити прибуток. Бажано, щоб ваші вкладення на перших порах були короткострокові. І лише після досягнення точки беззбитковості можна вкладати і прибуток.

3 Інвестиції в інтернеті в веб-ресурси

Інвестування в різні інтернет-проекти у формі веб-ресурсів (блог, сайт, форум, домашня сторінка) є досить популярним напрямком вкладення грошей. Тут слід розрізняти два підходи:

    інвестування в створення інноваційного веб-ресурсу в якості стартапа (створення нового бізнесу, який будується для його подальшого продажу);
    інвестування в створення веб-ресурсу для ведення власного бізнесу з подальшою його експлуатацією та отриманням прибутку на регулярній основі.

Щоб ваш веб-ресурс в якості стартапа був успішним, необхідні кілька складових:

    інноваційна ідея;
    професіонали для втілення ідеї в життя;
    інвестори, готові вкласти капітал в створення системи вантажоперевезень і веб-ресурсу.

Приклад: онлайн-сервіс вантажоперевезень «Везе Всім», який оперативно вирішує завдання з перевезення комерційних і приватних вантажів, економлячи при цьому на своєму запиті від 10 до 50% вартості, завдяки інноваційній системі аукціону.

Якщо Ви - не генератор ідей, то ви можете вибрати серед безлічі стартапів той, який, на вашу думку, може бути успішно реалізований, і вкласти в нього свій капітал. Прикладами краудфандінгових майданчиків, через які можна працювати зі стартапами, є ShareInStock і StartupUM.

У разі успіху ваші інвестиції в інтернеті принесуть хороший прибуток. Однак, не забувайте про ризики, за статистикою лише кожен десятий проект успішний.

4 Створення веб-ресурсу для ведення власного бізнесу

Інвестування в інтернеті в створення блогу чи сайту - досить поширений спосіб вкладення грошей. Якщо ви не маєте навичок створення сайту, то можна придбати вже готовий або замовити сайт у фахівця відповідно до ваших завданнь і тематик. Рекомендуємо інвестування через інтернет здійснювати в ті проекти, в тематиці яких ви добре розбираєтеся. Наприклад, ви - за освітою лікар, фінансуйте сайт медичної спрямованості.

Або ваше захоплення - східні релігії, тоді сайт такої тематики буде цікавий для вас. Подібний підхід дозволяє оцінювати рівень контенту на вашому веб-ресурсі і у конкурентів, писати тексти самому і бачити перспективи розвитку проекту. Можна вкладати відразу в кілька сайтів. Розкручений сайт з якісним контентом і системою монетизації може приносити дохід на рівні $1000 і більше в місяць. А якщо зробити кілька сайтів?

Але і тут не все просто. Крім фінансування створення сайту існує безліч інших статей витрат: хостинг, доменне ім'я, канали зв'язку, заробітна плата персоналу (контент-менеджер), податки. Необхідно наповнити сайт якісним контентом, тобто ви повинні шукати і оплачувати послуги копірайтерів, і найголовніше - оплата за просування вашого інтернет-проекту, яким може займатися тільки висококваліфікований фахівець.

Без просування ресурсу на провідні позиції в пошукових системах Google і Яндекс розраховувати на високу відвідуваність не доводиться, а комплексні послуги SEO-фахівців коштують недешево. Тому, перш ніж робити інвестиції в інтернеті в створення веб-ресурсу, необхідно все ретельно прорахувати.

5 Інвестиції в інтернет-магазин - які нюанси?

Інвестування грошей в інтернеті у дуже багатьох людей асоціюється зі створенням інтернет-магазину. Створюючи інтернет-магазин, ви формуєте додатковий канал реалізації послуг або продукції, що дозволяє забезпечити досить швидкий приріст цільової аудиторії, доповнити географію ведення бізнесу і використовувати інноваційні технології просування вашої продукції.

Ми не рекомендуємо купувати веб-ресурс інтернет-магазину для реалізації товарів широкого призначення. Занадто велика конкуренція! А ось якщо ви або ваші друзі мають унікальні товари або послуги (товари ручного виробництва, вузькоспеціалізовані товарні групи, товари, відсутні у вашій країні), то ваш проект може бути досить успішним. Це саме можна сказати і до інтелектуальної продукції (технології, дослідження ринків, ПО спеціального призначення), і цікавим послуг (тренінги, практикуми по різним темам, навчальні матеріали).

В даний час пропонується безліч готових рішень інтернет-магазину, в тому числі бюджетних. Наприклад, Shop-Script (PHP-скрипти), що дозволяють створити інтернет-магазин потрібної вам конфігурації з урахуванням специфіки вашої продукції і з різними шаблонами дизайнерського оформлення, а також інтеграцією з системами електронних платежів і оплатою банківськими картками.

Насамкінець підкреслимо, що вигідні інвестиції капіталу в проекти в інтернеті можливі лише за умови якісного та професійного розрахунку і аналізу бізнес-проекту. Не забувайте, що ефективність будь-якого інтернет-проекту визначається, перш за все, його прибутковістю.

Для її розрахунку необхідно ретельно визначити всі статті витрат і доходів, обчислити їх в конкретних цифрах, розрахувати прибуток (різницю між доходами і витратами), час самоокупності проекту, рентабельність інвестицій. Обов'язково оцініть всі ризики, і чи достатньо у вас власного капіталу для інвестицій в проект, а також врахуйте непередбачені витрати, тому що в протилежному випадку доведеться залучати позиковий капітал, сплачуючи відсотки.

Як бачите, інвестування в проекти в інтернеті може бути успішним лише при правильному виборі проекту, ретельному фінансово-економічному аналізі і грамотної його реалізації.