Довірче управління грошима або як вибрати керуючу компанію для інвестування?

Професіоналізм і вміння змушувати гроші працювати ми купуємо, передаючи фахівцям свої фінанси в управління. Які форми приймає довірче управління грошима в Україні? Як уникнути ризиків і вибрати найкращу керуючу компанію або брокера? Постараємося відповісти на ці питання так, щоб прояснити всі основні деталі.

1. Що таке довірче управління, і з чим це їдять?

Гроші ніколи не повинні лежати без діла на банківських рахунках. Вони поступово знецінюються через зростаючу інфляцію, фактична величина якої найчастіше перевищує ставки по банківських депозитах або приблизно дорівнює ім. Абсолютна більшість пересічних громадян не володіють необхідними навичками і фінансовим «чуттям», які дозволяють примножувати фінанси в короткі терміни.

    Навчитися робити гроші «з повітря» дуже важко, і ніякі тренінги в цьому не допоможуть. Це особливе вміння, яке, як і будь-який інший навик, представлено на ринку у вигляді товару.

Весь цивілізований світ називає передачу власності третім особам для того, щоб ті їй управляли на свій розсуд, трастом. Перші форми трастів з'явилися ще за часів хрестових походів, коли лицарі укладали спеціальні договори з родичами і навіть лихварями, щоб ті займалися управлінням їх господарством і передавали доходи на користь сімей і дітей грантора. Правова форма договору еволюціонувала разом з розвитком ринкових відносин і через кілька століть набула абсолютно чітку форму трасту - особливої форми майнових відносин.

Для нас не всі види трастів і прямих інвестицій становлять інтерес, ми зосередимося на більш поширених механізмах довірчого управління:

    Трастові фонди;
    Пайові Інвестиційні Фонди;
    ПАММ-рахунки брокерів валютної біржі Форекс.

Приватному інвестору потрібно розуміти, що у нього є величезний вибір напрямів для вкладення власного капіталу. Диверсифікація дозволяє звести всі ризики до раціонального мінімуму. Якщо у вашому розпорядженні немає великого капіталу, то і розділяти його сенсу немає, доведеться йти на ризик, щоб заробити. Диверсифікація дозволяє знизити потенційні втрати, але і можливі прибутки також скорочує. Правильною стратегією при наявності невеликої суми буде все ж «покласти всі яйця» в одну корзину. Потрібно тільки правильно її вибрати.

2. Довіряй, але перевіряй - чи варто вкладати в трастовий фонд?

Трастовий фонд ставить перед собою мету примножити власні капітали і знизити витрати на ведення фінансової діяльності. Якщо для торгівлі використовувати десятки невеликих активів, то вартість управління істотно збільшується. Якщо ж гроші всіх інвесторів скласти, то один класний менеджер може швидко збільшити обсяг інвестицій. До мінімуму зводиться не тільки кількість необхідного для торгівлі персоналу, але і кількість операцій.

Головною відмінністю приватного трастового фонду від ПІФу є ставлення до них з боку законодавства. Зокрема, керівники ПІФів зобов'язані диверсифікувати свої вкладення і забезпечувати максимальну безпеку інвестицій. Трастовий фонд має право використовувати ф'ючерси, опціони і при необхідності швидко продавати все акції. Досвідчений менеджер може заробити мільйони за кілька днів, але рівно за стільки ж часу менш щасливий і вмілий управлінець ці мільйони втратить.

Бути бенефіціаром в такій ризикованій системі небезпечно людині, у якого немає власних мільйонів, які «лікуються» на депозитних рахунках. Людський фактор відіграє величезну роль в успіху фонду, який не пов'язаний законодавчими рамками в тій же мірі, що і ПІФ. Передбачити ж ефективність роботи трасту дуже важко.

Опікуни змушені постійно ризикувати, перечікувати обвали, продаючи все облігації, реагувати на зміни кон'юнктури ринку майже миттєво. При цьому деякі фонди не піклуються про диверсифікацію інвестицій і серйозно ризикують коштами клієнтів. Історії про брокерів-самогубців з Wall Street мають під собою цілком матеріальну причину для відчаю. Помилка з вкладенням коштів може коштувати інвесторам цілого стану.

Звичайний громадянин навряд чи може дозволити собі участь в подібних іграх фінансових ділків, середньостатистичне винагороду попечителю становить значну суму, та й мінімальний обсяг інвестицій може виявитися «непідйомним». Відкриті ПІФи за принципом своєї діяльності - зовсім інший «фрукт». Довірче управління коштами в них здійснюється шляхом швидких інвестицій, а частки дуже ліквідні і коштують часом від 100 рублів.

3. ПІФ і Форекс - на смак і колір ...

ПІФ і співпрацю з брокерами Форекс за допомогою ПАММ-рахунків становлять найбільший інтерес для рядового інвестора. Початкові внески низькі, прибутковість висока, є необхідні інструменти, щоб оцінити ризики і проаналізувати успіхи керуючих компаній. Між цими двома формами довірчого управління і варто вибирати людині, яка хоче дати своїм грошам можливість заробити.

У чому основні відмінності між двома типами управління, і чим відрізняються методи їх заробітку? Є кілька фундаментальних аспектів, що характеризують різницю в принципах роботи ПІФ і брокерів Форекс:

    Типи фінансових операцій;
    Спосіб взаємодії з грошима клієнтів;
    Методи юридичної протекції власної діяльності і клієнтських коштів.

Пайовий Інвестиційний Фонд вкладає кошти в різні галузі економіки. Вони зобов'язані диверсифікувати вкладення, але можуть сфокусувати інвестиційний портфель на нерухомості, банківських депозитах або торгівлі на індексах. Найбільш успішні і стабільні результати показують саме індексні фонди. Капітал формується з коштів пайовиків, які безпосередньо купують частку в Піфе. Доходами або збитками вважається різниця між вартістю паю на момент покупки і продажу. Діяльність будь-якого Піфа повинна бути ліцензована.

Брокери Форекс займаються маржинальної торгівлею на валютному ринку. Засобами інвесторів вони безпосередньо не оперують, але використовують їх в якості застави для кредитного плеча. Подібні механізми співпраці в довірчому управлінні законодавчо не регулюються, а тому безпека вкладу залежить від відповідальності та надійності трейдера. Сам договір довірчого управління грошовими коштами часто є публічну оферту.

Зазначені вище про брокерів Форекс - це причини, за якими потенційному інвестору потрібно оцінювати не тільки об'єктивні дані про успіхи фірми, але і в якійсь мірі суб'єктивні: термін існування, відгуки клієнтів, позиції в незалежних «хіт-парадах» на кшталт нашого рейтингу компаній.

При виваженій оцінці цієї інформації можна з великою часткою ймовірності спрогнозувати, наскільки ефективним буде довірче управління грошима, рейтинг компаній дозволяє оцінити успіх їх діяльності в порівнянні з конкурентами за окремо взятий період часу.

4. Хто більше заробляє: ПІФ або звичний брокер?

Проілюструємо очевидні переваги і недоліки і тих, і інших. Як приклад ми взяли кращого брокера однієї з торговельних організацій і найбільш стабільний ПІФ «Райффайзен США». Порівняємо їх результати і виділимо ключові моменти для аналізу.

Після читачеві стане зрозуміло, як визначити власну стратегію інвестування грошових коштів шляхом їх передачі в довірче управління. Почнемо з порівняння доходностей за короткий період часу - останній рік. Статистика за період з квітня по листопад 2014 року приведено для ПАММ-рахунки і вартості паю в ПІФ.

На прикладі видно, що прибутковість ПАММ-рахунки відмінна. Початкові інвестори триразово збільшили свої вкладення за якісь півроку. Прибутковість же ПІФ, який торгує на індексі S & P500, порівняно низька і становить ~ 30%. Чому ж не вибрати ПАММ-рахунок з кращого статистикою і не вкласти всі свої гроші, адже порівняння показує, що ефективність брокера значно перевищує потенціал самого стабільного ПІФ в Україні? Відповість на це питання інший статистичний масив. Цього разу ми привели прибутковість за п'ять років.

Брокер взагалі не займався ПАММ-рахунками протягом двох років. Його минулий досвід не можна назвати незвичайним. Загальна прибутковість склала всього лише 5%, максимальний пік нижче піврічного результату «Райффайзен США», який ми побачили на попередньому графіку. При цьому загальне зростання вартості паю в ПІФ становив 238%, багаторазово перекривши інфляцію і вартість послуг фонду. ПІФ «Райффайзен США» понад 10 років здійснює довірче управління фінансами, рейтинг цієї фірми на міжнародному ринку вище всяких похвал, а й початковий внесок чималий.

На цьому прикладі видно, що ми говоримо про дві принципово різні форми управління грошовими коштами. Вкладаючи в ПАММ-рахунок, ви співпрацюєте з брокером, який може допускати помилки, часто не маючи за спиною десятиліть, проведених на біржі. З іншого боку, щасливий і розумний брокер швидко перетворить свій ПАММ-рахунок в золоту жилу для своїх інвесторів.

ПІФ ж змушений працювати з оглядкою на державу, це обмежує його опції при торгівлі і знижує потенційні прибутки, але й забезпечує більш стабільний приріст в довгостроковій перспективі. Людський фактор також відіграє меншу роль. Інвестиційний портфель ПІФ це:

    Банківські рахунки (депозити);
    До 1/3 у вигляді держоблігацій;
    До 1/5 у вигляді акцій вітчизняних компаній;
    До 1/5 у вигляді акцій зарубіжних компаній.

Грунтуючись на нашому аналізі, можна вивести кілька загальних рекомендацій з вибору керуючої компанії.

5. Як вибрати компанію, щоб довірче управління грошима було ефективним?

Починати завжди потрібно з перегляду рейтингів і відгуків незалежних інвесторів, які вже мали шанс попрацювати з представленими на ринку компаніями. У більшості випадків аналітика незалежних експертів заснована на власному досвіді і фактах, отриманих «з перших рук».

Складені рейтинги показують відносні позиції і фактичні успіхи, які і визначають, наскільки гарні ті чи інші компанії з довірчого управління грошима. Спочатку найкраще керуватися саме цими даними. Послідовність дій завжди приблизно однакова:

    Вибираємо позиції рейтингів з найкращими показниками за останній звітний період;
    Виключаємо з них компанії або ПАММ-рахунки з негативною або посередньої історією за 3-5 років;
    Аналізуємо успіхи і прикидаємо прибутку;
    Передаємо гроші під управління.

З ПІФами все відносно просто. Їх діяльність ліцензована, вони наймають кілька десятків фінансових аналітиків, показують стабільні результати протягом усього періоду діяльності. Паї ліквідні за своєю натурою. Схема роботи дуже проста, інвестиції захищені. Єдиним «мінусом» можна назвати порівняно низький дохід. Вибирати ПІФ потрібно на підставі об'єктивних чинників: звітів за минулі роки, поточних показників на ринку, обсягів інвестиційного портфеля.

ПАММ-рахунки демонструють більш солідні прирости капіталів за окремо взяті проміжки часу, але при цьому величезний вплив справляє людський фактор. Трейдер може зробити кілька критичних помилок поспіль, перетворивши стабільну криву прибутковості в ламану лінію, «пірнаючу» в негативну зону. Можливо і зворотне: крива може злетіти до небес за один тиждень, забезпечивши кількаразове зростання інвестицій. При виборі ПАММ-рахунки потрібно в чималому ступені приділяти увагу суб'єктивних факторів крім об'єктивних: історію діяльності трейдера, його ставлення до роботи, відгуки інвесторів.

У загальних рисах можна сказати наступне:

    ПІФ - це вибір для тих, хто хоче, щоб його гроші заробляли, але без особливих ризиків;
    ПАММ-рахунок - більш ризикований шлях, на якому можна не раз спіткнутися, а й отримати якомога більше і швидше.