Англо-українська термінологія ставок на спорт (Словник Беттера)

Якщо ви вирішили заробляти гроші за допомогою ставок в букмекерській конторі, або хочете просто розважитися, таким чином, вам варто ознайомитися з основами спеціальної термінології. Пропонуємо вашій увазі словник Беттера (гравця на ставках), в якому ви знайдете значення багатьох понять зі сфери беттінга.

Аналітик - фахівець, який здійснює аналіз спортивних подій. Спортивних аналітиків у сфері беттінга зазвичай називають каперами (гандікаперами) або прогнозистами.

Банк (англ. Bank, Bankroll, BR) - загальна сума грошей, виділена гравцем для ставок в БК.

Беттер (англ. Bettor, Punter) - людина, яка робить ставки в букмекерській конторі. Іншими словами, це гравець.

Букмекерська контора (англ. Bookmaker, Bookie, BM) - організація, яка виступає професійним спорщиком між гравцями і здійснює прийом ставок на спортивні та інші події.

Букмекери, буки або просто БК - скорочена назва букмекерських контор.

Верняк (англ. Banker, Lock, Secure bet) - ставка на матч, в результатах якого мало хто сумнівається, і коефіцієнти на них зазвичай низькі. Але, навіть такі події не завжди виправдовують очікування, і призводять до програшу тих, хто ставив на, здавалося б, "безпрограшний" експрес.

Вилка (англ. Arbitrage betting (arb), Surebet) - ставки на протилежні результати одного спортивної події в різних букмекерських конторах з розподілом грошових коштів таким чином, щоб при будь-якому результаті залишитися у виграші.

Повернення (англ. Cancelled bet, Push, Tie) - саме повернення суми ставки гравцеві за майбутній матч або нічиєї з форою.

Виплата або оплата (англ. Payment, Payoff, Withdrawal) - висновок виграшу з БК.

Депозит (англ. Deposit) - переказ грошових коштів на рахунок в букмекерській конторі.

Договірний матч, дог, договірняк - спортивна подія, результат якого вирішено ще до початку матчу.

Наздоганяння - популярна стратегія гри, згідно з якою потрібно збільшувати суму подальшої ставки після кожного програшу, що дозволяє перекрити втрати і отримати певний прибуток.

Вихід (англ. Outcome, Result) - це результат матчу.

Каппер або Корсар (англ. Capper, Handicapper) - фахівець, який займається прогнозуванням матчів і пропонує кращі ставки на спортивні події, він розбирається в спорті і букмекерської сфері.

Коефіцієнт (англ. Odds) - показник, який відповідає ймовірності результату матчу. Чим вища ймовірність результату, тим нижче коефіцієнт. Від показника коефіцієнта і залежить розмір виграшу. Для того щоб визначити чистий виграш, необхідно суму ставки помножити на коефіцієнт, після чого відняти її з отриманого результату.

Лінія букмекерської контори (англ. Money line) - всі спортивні події, на які можна зробити ставки.

Live-лінія - матчі, які включені букмекерів в розділ Лайв-ставок.

Маржа (англ. Profit margin, Juice) - відсоток, який належить букмекерській конторі. Зазвичай закладається в коефіцієнти.

Ординар або одинар (англ. Single bet) - одиночна ставка, яка передбачає ставку на один результат в одному матчі.

Відкрита ставка (англ. Open (Pending) bet) - поки ще не зіграла ставка.

Прогноз (англ. Forecast, Prediction) - ймовірний вихід того чи іншого матчу (події).

Прогнозист - людина, яка займається прогнозуванням результатів спортивних подій, він є знавцем в спорті або конкретному виді спорту.

Прибуток (англ. Profit) - це дохід гравця, який дорівнює сумі виграшу за вирахуванням самої ставки. Іншими словами "чистий виграш".

Продавці договірних матчів - шахраї, які вводять гравців в оману, продаючи прогнози під виглядом договірних матчів.

Програш (англ. Lost, Loss) - не зіграла ставка.

Розпис ставок (англ. Action line) - всі доступні ставки на конкретну спортивну подію. Часто говорять "вузький розпис" - мало доступних ставок, "широкий розпис" - величезна кількість варіантів ставок на матч.

Система (англ. System) - вид ставок, що представляє собою групу невеликих експресів встановленого розміру, що формуються з обраних гравцем результатів спортивних подій.

Ставка (англ. Bet) - ризикова інвестиція в спорт. Якась сума, яку ви віддаєте букмекерові в надії отримати виграш за обраним коефіцієнту на будь-яку подію або результат.

Live-ставка (англ. Live bet, In-play) - ставка по ходу матчу, в режимі реального часу.

Стратегія гри - комплекс правил, механізмів і алгоритмів, керуючись якими гравці здійснюють ставки на спорт з максимальною вигодою при мінімальних ризиках.

Рахунок (англ. Account) - ваш рахунок в онлайн букмекерській конторі.

Тайм - Матч (англ. Double result) - ставка на результат першого тайму плюс результат усього матчу.

Тотал або "Більше / менше" (англ. Over / under) - ставка на загальне число очок (голів, шайб і т.д.) події

Фаворит (англ. Favourite, Chalk) - команда, якій, судячи з більш низьким коефіцієнтам, букмекер пророкує перемогу. В англомовному варіанті є також поняття "нефаворіт" (Outsider, Underdog, Dog).

Фора (англ. Handicap) - деяку перевагу, що виражається в окулярах (голах, шайбах і т.д.), яке віддає букмекер тій чи іншій команді, виставляючи лінію.

Експрес (англ. Combo (multiple) bet, Accumulator) - комбінована ставка, що дозволяє включати в один ігровий купон від двох результатів різних матчів, коефіцієнти яких перемножуються і формують загальний коефіцієнт експреса. Часто експрес називають "поїзд", "паровоз" або просто "прес".

Позначення ставок:
1 (англ. H, Home) - перемога першої ( "домашньої") команди;
2 (англ. A, Away) - перемога другий ( "гостьової") команди;
X (англ. D, Draw) - нічийний результат;
1X - подвійний результат: перемога "господарів" або нічия (коефіцієнт на такі ставки нижче, ніж на конкретний варіант);
X2 - перемога "гостей" або нічия;
12 - перемога першої або другої команди, без нічиєї.

Зрозуміло, це далеко не повний словник Беттера. Вище були розглянуті лише основи термінології ставок на спорт.