Аналіз ПАММ-рахунків

Незалежно від того, інвестуєте ви в ПАММ-рахунки або тільки придивляєтеся до цієї можливості, вам просто необхідно знати, що стати успішним інвестором, які отримують дохід зі своїх інвестицій, ви зможете тільки в одному випадку - якщо ви розберетеся в тому, що таке аналіз ПАММ-рахунків.

Ця стаття допоможе вам в цій непростій справі. Ми поговоримо переважно про підхід до аналізу, т.к. в одній статті охопити всі його аспекти просто неможливо. Водночас, будуть в статті і конкретні приклади. А в кінці статті вас чекає відповідь на запитання «Що робити?»


1 Навіщо потрібен аналіз ПАММ-рахунків?

     Аналіз ПАММ-рахунки - комплекс дій інвестора, що полягає у вивченні та оцінці характеристик конкретного рахунку і спрямований на прийняття рішень щодо інвестування в нього.

Найголовніше рішення, яке приймається на підставі аналізу - інвестувати чи ні в даний конкретний рахунок. По суті, це вибір ПАММ-рахунки. Очевидно, що таке рішення може бути прийнято тільки на підставі статистики (моніторингу) рахунки в минулому. Так, наприклад, виглядає моніторинг одного з ПАММ-рахунків у брокера RVD Markets. На графіку представлена прибутковість цього ПАММ-рахунки.

Не забувайте тільки теорію інвестування: ніякі позитивні результати в минулому не можуть гарантувати їх повторення в майбутньому.

Тому треба розуміти, що насправді рішення, яке ви приймаєте - це лише оцінка прийнятності для вас ризику інвестування в конкретний ПАММ-рахунок. Рахунок може бути будь-яким, і вже завтра вартість вхідного в нього паю або виросте в ціні, або впаде (якщо трейдер буде вести торгівлю, то ймовірність того, що вона залишиться в точності колишньою, мізерно мала).

А якщо ми говоримо про оцінку ризику, то абсолютних категорій (хороший-поганий) при аналізі ПАММ рахунків немає і бути не може. Саме тому, розглядаючи аналіз різних характеристик ПАММ-рахунків в даній статті, ми будемо говорити про те, наскільки вони впливають на ризики.

Які ще рішення з інвестування ви можете приймати? Ось їх перелік:

         Вхід в ПАММ-рахунок і вихід з нього;
         Визначення стратегії роботи з рахунком;
         Поповнення рахунку;
         Фіксування прибутку або його реінвестування;
         Виставлення рівня обмеження збитків.


Перед тим, як приступити до обіцяного розгляду характеристик, давайте зупинимося на тому, що аналіз ПАММ-рахунки необхідно проводити регулярно з моменту початку інвестування в нього. Це дозволить вам розуміти, чи немає змін у торгівлі керуючого ПАММ-рахунком, і, відповідно, чи продовжує рахунок відповідати вашій стратегії інвестування.

2 Характеристики ПАММ-рахунки, важливі для його аналізу

Давайте підемо від простого до складного. Перша характеристика, яку ми розглянемо - це вік ПАММ-рахунки. Про що вона нам повинна сказати? Перш за все, про те, що або нам є, що аналізувати, або ні. Якщо немає історії, то ми діємо навмання. Це підвищує ризики, думаю, це очевидно.

Що можна сказати про молодих рахунках? Найчастіше керуючі ведуть на початку життя рахунки високоризикованих торгівлю, в надії скоріше увійти в топ рейтингу з високою прибутковістю, ніж, звичайно ж, можна залучити інвесторів. Цей період життя рахунки найчастіше називають «розгоном». Якщо ви хочете частину свого портфеля тримати в високоризикованих ПАММ-рахунках, то цілком можна пробувати інвестувати в молоді рахунки, сподіваючись отримати високу дохідність на розгоні. Але можна і «прокотитися на коцюбі», як кажуть бувалі інвестори. Так називають рахунки, які були злиті через надмірно ризикованої торгівлі. Дивіться, як сумно це може виглядати.

Віком зрілості ПАММ-рахунки вважається один рік. Багато досвідчені інвестори рекомендують взагалі не інвестувати в ПАММ-рахунки з віком менше року.

Але, на мій погляд, деякі рахунки дозволяють вибрати їх раніше. Наприклад, якщо трейдер показав прибутковість відсотків не менше так 40-50 за 7 місяців, і при цьому у нього було 2-3 вдалих виходу з просадки без значного збільшення завантаження депозиту, то це говорить про те, що у нього є навички торгівлі.

Зверніть увагу, мною тільки що було розглянуто вже 4 характеристики:

         вік,
         дохідність,
         факти виходу з просадок,
         загрузка депозиту (використовуване кредитне плече).

Такий розклад - вдалий приклад того, що при аналізі ПАММ-рахунки завжди розглядається кілька його характеристик. Якась одна з них дуже і дуже рідко може служити ознакою того, що ПАММ-рахунок «хороший», так само як і бути вибраковочного фактором.

Раз вже ми згадали ще кілька характеристик, давайте їх і розглянемо:

Прибутковість - саме та характеристика, яка більше всього на світі цікавить інвестора! Дійсно, гроші в ПАММ-рахунки вкладаються заради неї, особливо якщо вона висока. Але сама по собі прибутковість оманлива: часто вона досягнута в перші місяці життя ПАММ, а далі справи у трейдера йдуть ні добре, ні погано. І, навпаки, дохідність за, наприклад, рік, може бути майже нульовою, але на ПАММ можна заробляти за рахунок короткострокових стратегій - входу на осіданні і виходу по досягненні певного відсотка прибутку. Також висока прибутковість далеко не завжди пов'язана з підвищеним ризиком, в деяких випадках вона буде забезпечуватися високим професіоналізмом трейдера.

Факти виходу з просадки - хороший спосіб дізнатися, як трейдер переносить стрес, неминуче пов'язаний з попаданням в них. Якщо у трейдера вже було кілька виходів із просадок, то є підстави вважати ризик невиходу з наступної менше, ніж якби ви не могли їх бачити зовсім.

Завантаження депозиту (використовуване кредитне плече) - один з найбільш істотних показників ризикованості торгівлі керуючого. Якщо вона висока (більше 15-20%), то це означає, що трейдер ризикує більшим відсотком довірених йому коштів. Традиційно саме по завантаженню депозиту ПАММ-рахунки ділять на консервативні, помірні і ризиковані. Нижче - приклад моніторингу завантаження депозиту (в Альпарі) помірного рахунки.

Які ще характеристики ПАММ-рахунку потрібно брати до уваги при його аналізі?

Це величини і тривалість просадок, зручність планувальника, умови оферти, висловлювання трейдера на форумі і його публічність (ховається він за ніком або на YouTube легко можна знайти відео з його участю?).

3 Що ж робити?

Як ви вже, напевно, здогадалися, відповідь проста - ви повинні регулярно проводити аналіз всіх ПАММ-рахунків, в які ви інвестуєте.