Що таке ПАММ-рахунок?

Серед послуг, які надають брокерські компанії, явно виділяються набирають все більшої популярності ПАММ-рахунки. Давайте спробуємо розібратися, що таке ПАММ-рахунки і яким чином цей інвестиційний інструмент може допомогти саме Вам збільшити свій капітал?

Для початку з'ясуємо, хто такі Брокери?

Напряму вкладати свої кошти у фінансові ринки як фізична особа Ви не можете. Цим займаються спеціальні посередники, виступаючі сполучною ланкою між інвестором і ринком цінних паперів або валюти. Брокерські компанії якраз є такими посередниками. Це можуть бути як і «одиночки», так і цілі фірми. Найбільший брокер РФ, наприклад, ЗАТ «Фінам».

За свою посередницьку діяльність вони беруть із інвесторів певне, заздалегідь встановлений в договорі, винагороду - брокерську комісію. Крім цього вони надають "інструменти" (наприклад, програмне забезпечення) для Вашої роботи на фінансових ринках. Наприклад, для торгівлі на Форекс зазвичай надається MT4 термінал.

Зрозуміло, щоб заробляти на фінансових ринках самостійно, мало мати капітал і укласти договір з брокером - потрібно пройти серйозне навчання і займатися цією справою професійно.

Виходить, що доступ до найбільш ласим і прибутковим інвестиційним інструментам для звичайних людей закритий?

Довірче управління - вихід для інвесторів!

Багато брокери пропонують послугу під назвою «Довірче управління»: ви укладаєте договір з портфельним менеджером, обумовлюєте умови, віддаєте йому на руки конкретну суму і він має повну свободу дій, купуючи цінні папери на фінансових ринках. Це можуть бути як папери з фіксованою прибутковістю (облігації різних компаній), так і ризикові активи (до їх числа відносяться, в тому числі, і акції). Проблема в тому, що звичайній людині шлях сюди закрито через високий стартового порога.

Однак, існує довірче управління на ринку Форекс. В даному випадку керуючий довірчим рахунком - він же трейдер - не має справу з акціями та облігаціями, а працює безпосередньо з валютними парами, заробляючи на різниці їх курсів. Саме цей варіант підходить інвесторам з невеликим / середнім капіталом, які хочуть отримувати хорошу прибутковість. Але як віддати свої гроші в довірче управління на Форексі?

ПАММ-рахунки на службі в інвесторів


ПАММ-рахунок (від англ. Percent Allocation Management Module, PAMM - модуль управління відсотковим розподілом) - інструмент, який дозволяє спростити процес передачі коштів керуючому довірчим рахунком і автоматично проводить всі розрахунки / розподіл прибутку / збитків між сторонами.

Якщо раніше Вам довелося б для укладення договору про довірче управління їхати в офіс компанії або оформляти документи поштою, то зараз можливості інтернету дозволяють спростити всі ці заходи: укладення договору, вибір керуючого і передача йому коштів в управління займають лічені хвилини!

Існують компанії, які надають дану послугу. При цьому це можуть бути:

         компанії-одиночки, де існує всього один / декілька ПАММ-рахунків;
         брокери - "агрегатори" ПАММ-рахунків, де завести довірчий рахунок і залучити додатковий капітал може будь-який трейдер.

Вкладаючи гроші в обраний ПАММ-рахунок, ви віддаєте свої кошти в довірче управління конкретному трейдеру (професійному Валютні спекулянти). Він робить угоди, фіксує прибуток / збитки і через інтерфейс ПАММ-рахунки інвестори стежать за його діяльністю. Втручатися в його справи інвесторам немає необхідності, та й навряд чи варто цим займатися. Прибуток, а також безпосереднє винагороду трейдера за виконану роботу відбувається за заздалегідь закріпленим умовам, які обумовлюються в оферті.

При укладенні договору - оферти (від англійського слова offer - пропонувати) ПАММ рахунку - ви даєте згоду на всі аспекти майбутньої співпраці. Оферта містить в собі ряд пунктів:

         відсоток винагороди управителя. Ця частка може бути різною. Більш досвідчені й усталені трейдери з високою прибутковістю вимагають від 50% прибутку;
         мінімальна сума первинного депозиту;
         терміни зняття грошей. Наприклад, деякі трейдери в своїй роботі допускають чималі просадки, і рахунок деякий час може перебувати в мінусі, а тому обналичивать буде просто-напросто нічого. До того ж у деяких ПАММ-рахунків є заздалегідь встановлені терміни вкладів і, якщо Ви вирішите забрати тіло вкладу заздалегідь, будете змушені заплатити обумовлений штраф. Отже і цей момент буде обговорюватися в оферті.
         варіанти поповнення вкладу - мінімальні суми та терміни;
         можливість реінвестиції (капіталлізаціі) відсотків.

Навіщо все це керуючому?

Чим більше капітал і сума оборотних коштів, тим більший потенційний прибуток в результаті успішних операцій на ринку. Тут втілилася стратегія WIN-WIN, коли обидва учасники - і трейдер, і інвестор - зацікавлені в збільшенні свого капіталу.

Інвестори віддають гроші в управління професіоналу. При цьому керуючий отримує додаткові зручності при торгівлі через ПАММ - управління всім капіталом інвесторів виробляється з одного рахунку.

 Які основні переваги та недоліки ПАММ рахунків?

1. Високий відсоток доходу, отримати який при використанні консервативних методів інвестування неможливо. При цьому на більшості ПАММ-рахунків можливо реінвестування - так званий "складний відсоток", коли вже отриманий прибуток плюсуется до депозиту та нарахування відсотків відбувається вже на цю - бОльшую - суму.

2. Вони приносять пасивний дохід. Інвестору не потрібно вчиняти активних дій для отримання прибутку - гроші і час працюють на нього. Все, що потрібно від інвестора: капітал і усвідомлений вибір підходящого ПАММ-рахунки.

3. На ПАММ-рахунку мається власний капітал керуючого, тобто трейдер не буде невиправдано ризикувати, тому як ставить під загрозу свої власні кошти. Це дуже важливо, тому як нерідко бувають випадки, коли довірчий керуючий, не ризикує нічим, крім грошей довірителів, просто «зливав» весь рахунок, кажучи, що відбулися непередбачені обставини!

4. Зовсім необов'язково довіряти потоки одному керуючому. Можна вибрати одночасно декількох, тим самим трохи знизивши свої ризики. Наприклад, якщо один трейдер допустить промахи, які приведуть до збитків, то робота другого може компенсувати втрати. Диверсифікація ризиків - золоте правило інвестора.

5. Ви маєте можливість знімати готівку та поповнювати депозит в будь-який зручний час за допомогою доступних засобів платежів (електронні валюти, банківський платіж). При цьому ваша прибутковість не постраждає, просто зміниться ваша частка в загальному рахунку.

6. Система розроблена так, що трейдер не має прямого доступу до ваших коштів. Грубо кажучи, забрати гроші і втекти у нього не вийде. Усі між сторонами виробляються в автоматичному режимі, що виключає можливість випадкової помилки.

7. І, нарешті, одне з найголовніших переваг: невелика сума для стартового внеску. Наприклад, при довірчому управлінні на Фондовому ринку, досвідчені портфельні керуючі починають працювати з сумою, рівної не менше 500 тисячам рублів. А то і вище. Не кожен має таких коштів. А ПАММ рахунки на ринку Форекс пропонують більш гнучкі умови: депозит може становити від 10 доларів. Правда при цьому треба враховувати, що і прибуток не буде захмарною.

Що стосується недоліків ...

1. Регулювання. Справа в тому, що його майже немає. Недарма великі інвестори вирішуються на вибір брокерської компанії за кордоном, де є чітке регулювання і хоч якийсь захист від ризиків, бо кожна поважаюча себе брокерська контора, що надає послуги на ринку Форекс, проходить атестацію, отримує спеціальний сертифікат і піддається періодичним перевіркам з боку контролюючих органів. У разі порушення встановлених правил, компанія несе відповідальність, і ви зумієте повернути втрачені кошти. У нашій країні таке провернути вдасться з величезним трудом. Регулюється у нас тільки Фондовий ринок.

2. Ризики. Ніхто не гарантує вам стабільної та стійкої прибутковості, бо фінансові ринки сповнені ризику. Якщо стикатися з ризиками ви не бажаєте, то просто вирушайте в банк і відкривайте вклад з прибутковістю, ледь випереджаючої інфляцію. А от фінансові ринки, нехай і супроводжувані перепадами, здатні принести більш високий прибуток у порівнянні з ультра-консервативними банківськими депозитами.
 Тільки Форекс?

Ще один недолік довірчого управління на Форекс - валютний ринок працює всього 5 днів на тиждень - з понеділка по п'ятницю. Ідея ПАММ-рахунків настільки чудова, що її підхопили розумні люди і адаптували для довірчого управління на спортивних ставках!

Матчі більшості спортивних ліг, на які можна робити грошові ставки, проходять на вихідних (АПЛ, Бундесліга). Але ж є ще, скажімо, Національна Хокейна Ліга, ігри в якій проводяться майже без вихідних. Хіба що є перерва між сезонами. Так що прибуток можна отримувати 7 днів на тиждень. За умови, звичайно, що ви віддасте свої гроші в управління тлумачним гравцеві.

Приклад роботи ПАММ-рахунка

Для того, щоб наочно пояснити, як працюють ПАММ-рахунки, був підготовлений даний приклад.

Цілком успішний керуючий на прізвище Бендер відкриває свій довірчий рахунок в брокерській конторі, назвемо її «LargeProfit». Для простоти підрахунків і легкого засвоєння візьмемо нескладні цифри.
Сума на рахунку - 25 тисяч рублів.

Далі він пропонує оферту, тобто закликає інвесторів поповнювати рахунок з умовою, що буде забирати собі, наприклад, п'яту частину прибутку. Тобто 20%. Відсоток не такий великий, бо досвідчені менеджери забирають собі не менше половини від заробленого.

Що стосується зняття коштів з рахунку, то це вже треба обговорювати при укладенні договору. Трейдер може просто відчувати певну просідання протягом тижня, а тому забирати буде просто нічого. Тут вже багато що залежатиме від стратегії, застосовуваної спекулянтом на ринку. Деякі моментально присікають збитки, виставляючи спеціальні заявки на ринку, інші можуть триматися в мінусі чималий час, але в результаті все одно виходять в позитивну зону.

І ось, після того, як трейдер Бендер привернув двох інвесторів (А. Корейко і Ш. Балаганов), то його рахунок збільшився на 75 тисяч рублів. Процентне співвідношення вказано на малюнку. Інвестори жодним чином втручатися в угоди не мають права. Все знаходиться «на совісті» керуючого. Інвестори можуть тільки відслідковувати статистику угод, яку надає або сам трейдер, або брокерська компанія, в якій зареєстрований ПАММ рахунок. Вони лише спостерігачі.

І ось після місяця торгівлі, умовні результати якої представлені в таблиці, відбувається «поділ» видобутку. Уявімо, що за місяць керуючий Бендер отримав прибуток, рівну 50%.

Інвестор А. Корейко отримує, відповідно, прибуток, рівну 25 т.р. Але при цьому, як зазначено вище, віддає від них п'яту частину, тобто 5000 в рахунок керуючого Бендера. Чистий прибуток інвестора становить 20 тисяч. Балаганов, який вклав, як зазначено, 100 000 рублів, отримує прибуток в 50 000. Але при цьому так само віддає 20%, як ми умовилися, в рахунок трейдера. Чистий прибуток складе, в даному випадку, 40 т.р. У правому нижньому куті вказана сумарний прибуток трейдера, що вийшла в результаті додавання 10 і 5 тисяч рублів. Крім цього керуючий отримує свої 50% від початкової суми, вкладеної ним же. 10 + 5 + 25 = 40 тисяч рублів.

Ось такі нехитрі умовні підрахунки при роботі на ПАММ рахунках. Нічого складного. Головне - вибрати керуючого, і уважно, повторимося, уважно ознайомитися з умовами договору, що б ви не зустрілися з неприємними несподіванками. Скажімо так, треба звертати увагу те, що написано «дрібним почерком». Пропускайте - і клопоту потім не оберётесь, і нічого з компанії не стрясёте, тому як самі під цим підписалися.

Повторимося, що всі зазначені підрахунки носять умовний характер. Також, знову і знову відзначимо, що фінансові ринки переповнені ризиками, і ніхто, абсолютно ніхто не застрахований від того, що в підсумку депозит, заповнений чималими коштами, перетвориться в сумовитий нуль.

Бажаємо успішного інвестування і стабільного доходу!

Таким чином, зваживши всі за і проти, ви можете прийняти остаточне рішення щодо відкриття ПАММ рахунку на ринку Форекс. Є певні ризики, але існують і переваги, а тому, якщо ви хочете отримати гідну прибутковість, то пряма дорога вам до ПАММ-рахунків.