Як вибрати ПАММ-рахунок і не прогадати?

Якщо Ви вирішили вкласти гроші в ПАММ-рахунки, дуже важливо вибрати вірного керуючого. Яким чином знайти його серед інших трейдерів? Як вірно вибрати умови співробітництва, отримавши розумний відсоток, і не втративши весь свій депозит? Для цього розглянемо декілька пунктів, в яких ми спробуємо пояснити, як же не потрапити в халепу.
 Як вибрати ПАММ-рахунок? 6 порад інвестору

1. Потрібно вибрати, якій компанії ви довірите свої кошти: великої брокерської конторі (наприклад, FX-Trend) - «аггрегатор» ПАММ-рахунків, які організують і відстежують роботу керуючих через зручний інтерфейс, або самостійною компанії, яка самостійно організувала один / декілька ПАММ-рахунків (наприклад, Gamma-IC, Vladimir-FX). Враховуючи те, що ринок Форекс в Росії майже ніяк не регулюється, можна сказати, що неприємні сюрпризи можуть очікувати вас і там, і там. Але все-таки важливо дотримуватися всіх 5 порад, а ось довіряти кошти одиночного керуючому або великої брокерської компанії - вирішувати вам, адже скрізь є свої плюси і мінуси.

2. Зверніть увагу як на термін роботи керуючого на ринку в цілому, так і тривалість здійснення угод на конкретному ПАММ рахунку. Слід запам'ятати, що головна справа - в стабільності. Далеко не кожен трейдер може нею похвалитися. Навіть на сайтах великих брокерських компаній портфельні менеджери вказують відсоток своєї прибутковості за минулий період, і при цьому абсолютно нічого не гарантують на майбутнє. Тому, якщо ви бачите стійку прибутковість без серйозних втрат, то варто придивитися уважніше до роботи керуючого.

3. Крім стабільності, про яку ми говорили вище, слід сконцентрувати увагу і на безпосередній дохідності. Прийнятною може бути прибутковість в 100% річних. Цифра для стабільного консервативного трейдера, що прораховує свої ризики, цілком адекватна. Дохід в 30-40% можна отримати і в менш ризикових вкладеннях.

4. Також в портфоліо керуючого ви можете побачити, яка максимальна просадка. Тобто скільки відсотків від депозиту дозволяє втрачати трейдер протягом однієї угоди. Наприклад, спекулянт відкриває позицію з тієї чи іншої валютної парі, однак помиляється в своєму прогнозі, і ціна вирушила зовсім не туди, куди планував керуючий. І все питання в тому, до яких пір він готовий терпіти збиток. Цілком можливо, що в результаті його угода все одно вийде в позитивну зону, але це обіцяє втратою часу, протягом якого кошти перебувають у «підвішеному» стані, і використовувати для нових угод їх не можна. Однак є трейдери, які дуже строго регулюють свої втрати, слідуючи своїй власній стратегії. Вони прагнуть прорахувати кожну угоду і ризик, на який готові йти.

5. Відмінна риса ПАММ-рахунків від, наприклад, традиційного довірчого управління в тому, що трейдер ризикує своїми ж власними грошима, що знаходяться на рахунку. А тому агресивно ризикувати він не дуже-то забажає. В цьому випадку слід звернути увагу на кількість власних коштів керуючого. Якщо їх мало, то це повинно насторожити, і викликати резонне запитання: а чому ж трейдер не працює з власними сумами?

6. Відгуки інвесторів. Пошукайте відгуки про конкретний ПАММ-рахунку на інших сайтах (форумах, блогах). У деяких компаніях у кожного керуючого є свій форум, де інвестори можуть поставити йому запитання.

Цих шести пунктів достатньо, щоб вирішити: як підібрати відповідні ПАММ-рахунки і чи варто вкладати гроші в той чи інший ПАММ-рахунок.