Хвильовий аналіз Форекс - ловимо прибуткову хвилю!

 Хто б що не говорив, але хвильовий аналіз ринку Форекс сьогодні - найбільш затребуваний елемент технічного аналізу. Завдяки своїй гнучкості і універсальності, він дає можливість прогнозувати рух ціни на всіх часових проміжках. Давайте розберемося в нього докладніше.

1. Що таке хвильовий аналіз і як він застосовується на Форекс?

На всіх без винятку фінансових ринках ціна ніколи не рухається постійно в одну сторону. За ростом незмінно слід зниження, а за падінням ціни її зростання. Коли Чарльз Доу на початку ХХ-го століття давав своє визначення тренда, він вже тоді відзначав, що тренд - це послідовне збільшення або зменшення цінових максимумів або мінімумів. Тобто графік ціни схожий на хвилі, які піднімають ціну вгору, потім кидають вниз, а потім знову підкидають вгору на рівень вище попереднього.

Поняття хвильового аналізу на фінансові ринки ввів Ральф Елліотт, який помітив, що хід ціни завжди повторює одну й ту ж модель, яка складається з більш дрібних моделей, а сама є складовою частиною моделі більш високого рівня. При цьому він зумів привести свою теорію до нікому шаблоном, який отримав його ім'я - хвильова теорія Елліотта.

Відповідно до неї, закінчена модель складається з 8 хвиль. Спочатку йде трендова або імпульсна хвиля, яка складається з п'яти подволн, які позначаються арабськими цифрами від 1 до 5. При цьому 1-а, 3-а і 5-а подволн йдуть в сторону тренда, а 2-я і 4-я - подволн - корекційні, які менше імпульсних хвиль і спрямовані в протилежну тренду сторону. Після закінчення трендової хвилі, йде хвиля корекції, яка складається з 3 подволн (А, В і С), в якій імпульсними будуть А і С, а В - корекційна. На графіку ціни все це виглядає ось так.

Однак наведена тут модель класична, тобто основна. Насправді, варіацій цієї моделі в реальних торгах на Форекс зустрічається дуже багато, але загальний зміст ви, сподіваємося, вловили.

Якщо говорити про класичну моделі, то вона є частиною моделі старшого таймфрейма.

Точно так же кожна з хвиль класичної моделі несе в собі три хвилі, якщо хвиля імпульсна, або дві, якщо корекційна. Для прикладу розмітки ми візьмемо третю і четверту хвилі нашого графіка.

2. Чим цінна теорія Елліота для практикуючого трейдера?

Як ми бачимо основна перевага цієї теорії в її універсальності. Завдяки їй, ми розуміємо хід ціни на ринку і можемо стежити за розвитком тренду на п'ятихвилинній графіку, розуміючи, що це всього лише частина якоїсь хвилі для годинного графіка і денного тренда. Багато трейдерів зізнаються, що до ознайомлення з працями Ральфа Елліотта фінансові ринки для них були хаотичні, і зрозуміти, куди рухатиметься ціна через п'ять хвилин або завтра, вони не могли.

Тоді як хвильовий аналіз ринку Forex дає відповіді на ці питання, завдяки йому приходить розуміння ринку, йде хаотичність в русі ціни. Застосування на практиці аналізу хвильового руху ціни дає трейдеру можливість прорахувати можливі варіанти руху ціни, приблизно зрозуміти потенціал кожного руху і, природно, заробити на цьому русі максимально можливий профіт.

3. Що потрібно врахувати при роботі з хвильової теорією?

Незважаючи на переваги, які дає трейдеру застосування хвильового аналізу, у нього є і недоліки, деякі з яких є досить суттєвими. Зупинимося на них докладніше. Хвильовий аналіз завжди залишиться суб'єктивним, оскільки кожен трейдер по-своєму буде трактувати різні ринкові ситуації, та й розмітка хвиль у кожного трейдера своя. І часом відрізнятися вони будуть кардинально. Так що формалізації цього методу прогнозування найближчим часом чекати поки не доводиться.

Другим недоліком такого виду аналізу ринкової ситуації є складність застосування в режимі реальних торгів. Добре і красиво промальовувати всі хвилі, розбивши їх на подволн, можна тільки на історії, тоді як відповісти на питання, в якій хвилі зараз знаходиться ціна в тому чи іншому таймфрейме, дуже складно. Навіть досвідчені «волновікі» уникають прямої відповіді на це питання, роблячи лише припущення, які можуть змінюватися зі зміною ринкової ситуації.

     Тому хочеться попередити тих, хто любить користуватися аналітикою хвильового аналізу. Це лише особисте бачення автора нинішньої ринкової ситуації, яке може змінитися разом з нею. Не сприймайте це, як інструкцію до дії, просто прийміть до відома.

Вивчення хвильової теорії ускладнено через те, що матеріалу по ній написано дуже багато, а вивчити і вникнути в усі думки і дослідження досить складно. Багато впадають у відчай і кидають її вивчення. Це, звичайно, їх право, але знати основи хвильової теорії необхідно будь-якому трейдеру, хто прийшов на Форекс всерйоз і надовго.

Ну, і на що хотілося особливо звернути увагу, особливо новачків на фінансовому ринку, так це на те, що сама по собі хвильова теорія не є торговою системою або стратегією, тобто конкретних точок входу в угоду, а також виходу з неї вона вам не надасть. Це всього лише інструмент визначення, куди в даний момент рухається ціна на ринку. Але інструмент досить якісний в умілих руках.

4. Аналітика на базі хвиль Елліотта - шлях до розуміння ринку

Незважаючи на всю свою складність, трейдери продовжують успішно використовувати хвильової аналіз для прибуткової торгівлі. Причому, це стосується як скальперів, так і тих, хто торгує в довгостроковій перспективі. Особливо цінна теорія хвилеподібного руху ціни для новачків. З її допомогою вони можуть зрозуміти, що ціна на будь-який актив будь-якого фінансового ринку рухається не хаотично, по невідомому сценарієм, а що її рух схильне чітким правилам.

«Піймавши хвилю», можна отримати хороший прибуток, тому, незважаючи на свою складність, хвильова теорія збирає все більше і більше шанувальників, серед яких чимало успішних трейдерів, які працюють на ринку далеко не перший рік. Використовуючи її, як індикатор стану руху ціни, можна, як мінімум, фільтрувати сигнали власної торговельної системи, а, як максимум, ловити прибуток на кожній хвилі.