У скільки відкривається Форекс, або в який час доби найкраще заробляти?

 Незважаючи на те, що на світовому валютному ринку працюють багато, далеко не кожен трейдер відповість на питання про те, у скільки відкривається Форекс. Та й точну відповідь можна отримати, тільки задавши навідні запитання. Давайте разом розбиратися, який же графік роботи валютного ринку.

1. Відкриття біржі Форекс в понеділок і закриття в п'ятницю

Всі фінансові ринки прив'язані до робочих днях бірж, на яких, власне, і відбувається купівля-продаж тих чи інших активів. Такі ринки працюють, як і багато підприємств і установи, за п'ятиденним робочим тижнем. Тобто з понеділка по п'ятницю, з двома вихідними днями - суботою і неділею. Не є винятком і аналізований нами валютний ринок.

Фактично, відкриття Форекс в понеділок відбувається рано вранці, на годину-дві пізніше півночі, а закриття Форекс в п'ятницю відбувається разом з останніми американськими торговими майданчиками, коли у нас на годиннику вже початок суботи. Гроші обертаються навколо Землі з плином часових поясів. Тоді, коли в одному кінці планети люди міцно сплять, в іншому на біржах ведеться активна торгівля. Для того щоб торгувати успішно, слід знати, коли відбувається торгівля саме в ту сесію, коли ви зібралися заробляти.

     Природно, кожна торгова сесія має свої особливості, які ми і постараємося висвітлити. Основних торговельних сесії три: Азіатсько-Тихоокеанська, Європейська та Американська. Розглянемо їх докладніше.
   
2. Азіатсько-Тихоокеанська торгова сесія, або коли відкривається ринок Форекс?

Початок торгам в понеділок дає біржа в Веллінгтоні, Нова Зеландія. Це відбувається в літній час в 2:00 ночі за московським часом або в неділю в 22.00 по, так званому, світовим часом - Greenwich Meridian Time (GMT), яке часто використовується, як час за замовчуванням для фінансових ринків. Через годину приєднується біржа в Сіднеї, ще через 2-4 години активно включаються в торгівлю Токіо, Гонконг і Сінгапур.

Перебіг торгів в ці години не найактивніший. Але бувають і винятки, у вигляді виходу важливих новин по Японії. Активними гравцями під час цієї сесії є Австралія, Японія і Китай. Виходячи з цього, найбільшу волатильність демонструють валютні пари, що містять ієну, австралійський і новозеландський долар.

Коли в торгівлю вступає Китай, потрібно стежити за цим періодом дуже уважно. Якщо в цей час активно зростає в ціні пара євро / долар, з великою часткою ймовірності можна припустити, що це зростання продовжиться, як мінімум, до початку американської сесії. Причиною тому є той факт, що Китай - найбільший у світі власник американської валюти, за винятком США. І якщо він починає позбавлятися від неї на користь євро, то це відкладає відбиток на весь торговий день.

3. Час відкриття торгів на Форекс в Європі та особливості торгівлі в цю сесію

О 8.00 за московським часом починають свою роботу біржі у Франкфурті, Парижі та Цюріху, через годину до них приєднується одна з найбільших світових бірж - Лондонська. Найчастіше під час цієї сесії торги пожвавлюються і активно торгуються валютні пари з євро, британським фунтом і швейцарським франком. Особливу увагу трейдеру потрібно приділити виходу важливих новин по Єврозоні, а особливо по Великобританії. Ці новини можуть влаштувати на валютному ринку справжнє «ралі». Виходять вони приблизно в 13-14 годині за MSK.

Європейська торгова сесія зазвичай характеризується зміною азіатського тренда, який часто продовжує тренд, заданий Америкою. Також цієї сесії притаманний ріст ціни на євро. Звичайно, це справедливо в умовах відсутності або в разі позитивних новин по Єврозоні. Однак якщо ви торгуєте пари з британським фунтом, то слід дочекатися новин по Великобританії, якщо сьогодні такі виходять. Скачки ціни деколи бувають до 100-150 пунктів за сесію, тому потрібно бути обережним.

Найбільша активність в цю сесію спостерігається в перші 3-4 години після відкриття, після чого починається спад в активності торгів, який збігається з обідньою перервою на цих біржах. Активність на майданчики повертається з набранням гру Північноамериканських бірж.

4. У скільки відкривається ринок Форекс в Північній Америці?

З 16.00 по Москві відкриваються торги в Торонто і Нью-Йорку, а через годину в Чикаго. Північноамериканська торгова сесія вважається найагресивнішою і самої волатильною. Багато трейдерів, незалежно від того, де вони проживають, торгують тільки на ній і при цьому непогано заробляють. Найчастіше, велика активність проходить по парам євро / долар, фунт / долар, долар / швейцарський франк і парах з канадським доларом.

О 16.30 зазвичай виходять важливі економічні новини, після яких торгівля на ринку стрімко активізується. Така активна торгівля спостерігається близько 4-х годин, після чого йде спад. Це пов'язано з тим, що американські біржі закриваються на перерву, і брокери йдуть обідати, а європейські біржі до цього часу закінчують свій робочий день.

Після 20.00 за московським часом на всьому валютному ринку залишаються працювати тільки американські біржі. Враховуючи, що ринок у цей момент досить «тонкий», вони можуть різко змінити валютний курс будь-якої пари, якщо великий інвестор вийде на ринок. Хоча, найчастіше, торгівля в ці години відносно спокійна. Винятком є дні, коли засідає ФРС і оприлюднить свої рішення в 22.15 по MSK. Цей фактор здатний викликати різкі коливання на ринку.

Закриття фінансового ринку відбувається разом із закриттям Чиказької біржі в 1.00 по Москві (по суті, вже в суботу). У вихідні торгів не відбувається, і Форекс-ринок закритий знову до понеділка, до відкриття біржі в Веллінгтоні. Знання годин роботи різних сесій світового валютного ринку може допомогти трейдеру не тільки визначитися з часом, який потрібно приділити аналізу ринкової ситуації і торгівлі, а й зрозуміти, з якими валютними інструментами найкраще працювати в той чи інший час доби.