Як торгувати на Форексі прибутково - три фактори успіху

 Багато трейдерів, які лише починають свою торгівлю, часто задаються питанням: «Як торгувати на Форексі прибутково»? І якщо трейдер прийшов на цей ринок не розважатися, то саме таким і повинен бути одне з перших питань для нього. Займемося же пошуком відповіді щодо прибуткової торгівлі на форекс ринках!

Як почати торгувати на Форекс і не потерпіти невдачу?

Коли ми починаємо нову для нас справу, рідко хто підходить до цього питання з песимізмом. Частіше ми думаємо, що у нас все вийде набагато краще, ніж у інших. Така вже людська психологія, і нічого тут не вдієш. Також йдуть справи і з ринком Форекс. Практично всі, хто починає торгувати на форексі вважають, що вони достатньо підготовлені і стануть новими Вільямсами, Соросами та іншими мільйонерами-мільярдерами. Чим закінчується таке переконання, відомо - втратою своїх фінансових вкладень і, найчастіше, розчаруванням.

Інша, набагато менша частина трейдерів, приходить на Форекс підготовленою. І зараз під підготовкою трейдера ми маємо на увазі не двотижневі курси при дилінгових центрах, а серйозну підготовку, яка включає в себе не тільки теоретичні знання у фундаментальному та технічному аналізі ринків, а й практику на демо-рахунку. Ось ті, хто пройшов такі курси підготовки, і мають незрівнянно більші шанси на успіх у порівнянні з тими, хто хоче взяти Форекс з наскоку. Трейдер - така ж професія, як і багато інших, тому їй потрібно вчитися. Іншого шляху до успіху не існує, хто б вам що не говорив і не переконував.

Отже, рішення навчатися торгівлі на форексі прийнято, але з чого ж почати? Чому приділити пильну увагу, для того, щоб з часом вирости в процвітаючого трейдера, який зможе за допомогою заробітку на Форекс безбідно жити та забезпечувати свої потреби і своєї родини. Таких факторів, звичайно, безліч, але досвідчені трейдери-фахівці виділяють три основних напрямки, на чому потрібно сконцентруватися новачкові для досягнення успіху. Це аналіз ринку (технічний і фундаментальний), власна психологія і маніменеджмент. Чому саме ці чинники, і як вони впливають на прибутковість торгівлі, будемо розбиратися разом.

Як правильно торгувати на Форекс або що підкаже аналіз?

Сьогодні ніхто з трейдерів не буде сперечатися з твердженням, що основа основ Форекса - це аналіз ринкової ситуації в дану хвилину. Адже саме від нього і залежить, яке торгове рішення прийме трейдер, і зробить він ставку на «бай» або на «селл». І тут навіть не важливо, яким видом аналізу, фундаментальним або технічним, користується людина. Головне, щоб цей аналіз давав результат. А позитивний результат може приносити лише те, що досконально вивчено.

Тому краще зараз залишити надії на те, що гроші сам собою заробиш, без будь-яких зусиль з власного боку. Доведеться засісти за вивчення матеріалу, адже від того, як добре ви вивчите основи технічного та фундаментального аналізу, в кінцевому підсумку і залежатиме ваш прибуток від форексу. Добре, що сьогодні цього матеріалу у вільному доступі дуже і дуже багато.

Але це ж і є мінусом, оскільки людина, що тільки прийшла на Форекс, не знає з якого кінця взятися за весь цей матеріал, і з чого їй почати своє навчання. Але вихід є, і не такий складний, як може здатися спочатку. Запитайте поради у знайомих трейдерів, а якщо таких немає, розпитайте на трейдерському форумі. Пам'ятайте, що саме від аналізу буде залежати і ваша майбутня торговельна система, адже сигнали на вхід в ринок, які вона буде генерувати, народжуватимуться, завдяки аналізу поточної ситуації на ринку.

Як навчитися торгувати на Форексі прибутково: правила маніменеджменту

Щоб одна окрема програшна угода не привела до повного краху всіх ваших надій стати успішним і заробляючим трейдером, необхідно чітко дотримуватися правил управління капіталом чи, по-іншому, маніменеджмента. Чому це так важливо? Тому що при дотриманні даних правил навіть з не самою хорошою стратегією ваша прибуток буде зростати, і нехай прибуткових операцій в підсумковому числі буде менше, ніж програшних, але цей прибуток буде перекривати всі збитки.

Одним словом, якщо ваша мета на Форекс - прибуток, то маніменеджмент необхідно вивчити досить добре. Тим більше, що існує дуже багато інформації про це, і знайти її не важко.

Нехтування маніменеджментом - це прямий шлях до втрати вашого торгового депозиту, наскільки б великий він не був. Не варто довіряти наосліп сигналам «успішних трейдерів, що показують феноменальну прибутковість» і входити в ринок тими обсягами, якими вони радять. Ви не знаєте розмір їх робочого депозиту, і якщо він здатний без втрат для себе витримати просідання або стоп-лосс, то ваш торгівельний баланс таких втрат може елементарно не перенести.

Як торгувати на Forex, не переживаючи за результат?

Два попередніх пункту не будуть нічого значити, якщо трейдер не зможе впоратися зі своїми емоціями. Здавалося б, людина торгує по торговій системі з чіткими правилами входу і виходу, яка на демо-рахунку показувала відмінну прибутковість, і маніменеджменту дотримується, в ризикові операції не входить, а результат все одно незадовільний. Причина завжди криється в психології.

Всі ми схильні до азарту, хтось більше, хтось менше, але почуття це присутнє у всіх нас. Залишатися холоднокровним в ті моменти, коли угода пішла в прибуток, і просто чекати, поки ціна досягне рівня тейк-профіту, можуть одиниці. У підсумку прагнення заробити трохи прибутку призводить трейдера до того, що, закриваючи прибуткові угоди раніше покладеного часу, він порушує два попередніх фактори успішної торгівлі на форексі. Чіткого слідування правилам власної торгової стратегії не відбувається, так само як і слідкування принципаам маніменеджмента. Фінал таких швидких закриттів ордерів, без досягнення рівня встановленого тейк-профіту, - недоотриманий прибуток.

Ось і виходить, що торгова стратегія, ідеально працююча на демо-рахунку, не приносить бажаного результату на реальному торговому рахунку. Причина - у відсутності реальних емоцій, коли торгівля ведеться на віртуальні гроші. Немає страху втратити їх, так само як і азарту закрити раніше угоду з прибутком.

Саме тому досвідчені трейдери і не радять довго затримуватися на демо торгівлі, оскільки холоднокровність викувати можна тільки при реальній торгівлі. Для того щоб це робити правильно, потрібно поступово збільшувати суму торгового лоту, інакше час, витрачений на навчання основ форекс трейдингу, буде витрачено даремно, ваші емоції стануть нездоланною стіною на шляху до вашого успішного трейдингу.