Індикатори каналів Форекс - застосування для постійного заробітку

Застосовуючи індикатори каналів Форекс, трейдери торгують із прибутком впродовж довгого часу. При цьому подібна стратегія не так складна, як може здатися на перший погляд. Навіть недавно прийшов на фінансовий ринок людина, вивчивши основи її застосування, зможе отримувати прибуток, в чому ми постараємося допомогти.

1. Канальна стратегія Форекс або торгівля по каналам


Трендових стратегій на фінансових ринках існує безліч, але, незважаючи на перевірку часом, однією з найприбутковіших і раніше є канальна стратегія. Суть її в тому, що на графіку ціни чертится канал, або, як його ще називають, коридор, в якому і знаходиться ціна. Чим довший ціна перебуває в такому каналі, тим значніше він, і тим більше можливість заробити з його допомогою.

На графіку ціни канал чертится вручну, грунтуючись на локальних максимумах і мінімумах. Чим вище інтервал часу і тайм-фрейм, тим більш вагома значимість такого каналу. Саме тому досвідчені трейдери рекомендують будувати канали на графіках з тайм-фреймом не нижче вартового. На графіку торгового терміналу це виглядає так.

Нанести канал на графік в терміналі Metа Trader 4 можна, натиснувши на іконку «Рівновіддалений канал», як показано на малюнку.

Основою стратегії торгівлі всередині каналу є покупка біля нижніх меж каналу та продаж у верхніх. У нашому випадку ми продаємо тоді, коли ціна стосується верхніх меж каналу, як показано на малюнку нижче.

У випадках підходу ціни до кордону каналу ми встановлюємо стоп-лосс на 20-30 пунктів вище межі каналу, а тейк-профіт в 2-3 рази більше. Після досягнення ціною в нашому напрямку величини встановленого нами стоп-лосс, є сенс перевести угоду в безубиток, а далі закривати її в момент розвороту ціни, орієнтуючись на розворот вартості фінансового інструменту. Нижче наведено приклад проведеної нами угоди по цій стратегії.

Як ми бачимо, угода могла б принести більше прибутку, якби ми закривали її не по встановленому рівню прибутку, а вручну. Але для цього необхідний досвід. Тому, якщо Ви новачок, то краще використовувати перевірений часом засіб, яке ми описали раніше.

Крім цього, також існує і стратегія торгівлі при пробитті каналу, яка зустрічається рідше, але приносить більш високий прибуток. При цьому укладаються угоди в сторону пробиття каналу. Але варто пам'ятати, що пробиття рівнів каналу дуже часто буває помилковим, і для того, щоб визначити істинне це пробиття або помилкове, буває недостатньо досвіду навіть перевірених часом трейдерів. А тому наше завдання - максимально підтвердити сигнали при відскоку ціни від кордону проведеного нами каналу.

2. Індикатори каналів Форекс: щоб отримати прибуток!

Для того щоб відокремити помилкові сигнали від істинних, і існують індикатори. Вони допомагають трейдеру визначити, в який бік рухається тренд і отримати підтвердження для здійснення угоди. Основними індикаторами, які застосовуються в канальної стратегії, є Commodity Channel Index (CCI) і смуги Боллінджера (Bollinger Bands). Для нанесення їх на графік необхідно натиснути в командному рядку в терміналі «Вставка», вибрати пункт «Індикатори», «Трояндова», Bollinger Bands для смуг Боллінджера або «Осцилятори», Commodity Channel Index для CCI.

Після того, як індикатори нанесені на графік, можна приступати до торгівлі. Розберемо для початку торгові сигнали індикатора ССI. Цей індикатор, як і всі осцилятори, покликаний допомогти визначити зони перепроданості або перекупленности. В цей момент продавці або покупці не в змозі штовхати ціну в своєму напрямку, а значить, на ринку можна очікувати відкат. Про це нам і просигналізує ССI.

Вже згадана нами канальна стратегія Форекс передбачає підтвердження сигналу на покупку або продаж при відскоку від краю каналу, коли індикатор ССI направлений в сторону передбачуваної операції і виходить або вже вийшов із зони перепроданості або перекупленности. В нашому випадку підтвердження виглядатиме так.

Як ми бачимо, з трьох торкань верхньої межі каналу, індикатор CCI підтвердив тільки два сигнали на продаж. Саме вони і опинилися, в підсумку, найсильнішими рухами вниз. Смуги або лінії Боллінджера представляють собою три простих ковзних середніх. Дві крайніх смуги теж утворюють канал, тільки не статичний, а динамічний.

Існує не один десяток стратегій торгівлі за цим індикатором, однак сьогодні нас цікавить його застосування для підтвердження сигналів в торгівлі по канальної стратегії. Таким сигналом буде торкання тінню свічки верхньої або нижньої межі смуг Боллінджера або короткочасний вихід за межі освіченого індикатором каналу з поверненням всередину. Для наочності продемонструємо в терміналі.

  Якщо судити за сигналами, генерируемим цим індикатором, ми також повинні були вчинити 2 угоди на продаж біля верхньої межі каналу, які принесли б нам прибуток.

Звичайно, розглянуті нами канальні індикатори Форекс не є єдиними для торгівлі всередині цінового каналу, існують і інші - стандартні й авторські. Однак суть у них у всіх одна - підказувати трейдеру можливість входу в ринок і відсівати помилкові сигнали.

3. Канальні індикатори Форекс і прибуткова торгівля

Беручи до уваги, що сама по собі канальна стратегія не надто прибуткова через те, що канали будуються на значних часових проміжках, а значить, генерується малу кількість сигналів, великих прибутків домогтися буде складно. Індикатори, застосовувані в стратегії, ще більше зменшують кількість входів в ринок, оскільки можуть не підтверджувати сигнали для здійснення угоди. Чи є вихід з цієї ситуації?

Вихід є, і їм щодня користуються мільйони трейдерів. Йдеться про використання канальної стратегії, як якогось орієнтира, для чіткого розуміння, в який бік рухається тренд, і що відбувається на ринку в даний момент. Саме це розуміння дозволить вести успішну щоденну торгівлю по тренду, купуючи або продаючи на відкатах і використовуючи інші інструменти трейдера.